Geri dönüşüm işlemi
1. Atık olarak toplanan kağıtlar fabrikada çeşitli temizleme işleminden geçirilirler.
2. Çoğunlukla zımba telleriyle toplanmış atık kağıtlar böylelikle zımba tellerinden arınarak diğer işlemlere hazır hale gelirler.
3. Daha sonraki işlem kağıt üzerinde bulunan mürekkep ve yapıştırıcı maddelerin yok edilerek kağıdın geri dönüştürlme işlemine hazır hale getirilmesi sağlanır(Bu aşamada elde edilen mürekkep fazla sudan arındırılarak tekrar kullanılacak hale getirilmektedir).
4. Arıtma ,ağartma ve renk slime işlemleriyle renkli olan kağıtların renklerinden arınması sağlanarak kağıdın her türlü üretim için hazır hale getirilmesi sağlanır.
5. Kağıt üretimi renk ve kullanım amaçlarına gore farklılık gösterdiği için uygulanacak ön işlemler de farklılık gösterebilir. Örneğin beyaz kağıt üretimi için atık kağıtların hem artıma, renk slime hem de ağartma işleminden özenle geçirilmesi gerekmetedir.
6. Temizlenmiş arıtılımış kağıt hamuru üretim için hazır hale getirildikten sonra seri üretime başlanır.
Bu aşamaya kadar elde edilen ya tek başına kullanılır ya da içine saf ağaç lifi ilave edilerek karıştırılabilir. Bu tamamen üretim/kullanım amacına bağlıdır.
Hazırlanan kağıt hamuru %99.5 i su olacak olacak şekilde su ve üretim için gerekli çeşitli kimyasallarla karıştırılarak kağıt üretim makinesine gönderilir.
Bu sırada su hamurdan çekilmeye başlar ve lifler birbirine bağlanarak tabaka oluştururlar. Bu tabakadaki su bir sonraki aşamada yüksek ısıdaki metal silindirle kurutularak ve düzleştirilerek kağıdı oluştururlar. Böylelikle kağıt kullanıma hazır hale gelmiş olur.
Bu aşamada üretilmek istenen amaç kapsamında kağıda son rütuşlar yapılarak kullanıma hazır hale getirilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınan izinlerle ve lisanslı araçlarımızla
tehlikesiz atık toplama ve ayırma işleri |